Ιστορική συμφωνία για τη μεγαλύτερη εμπορική συνεργασία των τελευταίων δεκαετιών

Σε ιστορική συνεννόηση για τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία των τελευταίων δυο δεκαετιών κατέληξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, και 10 ακόμα χώρες που βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι 12 χώρες της ιστορικής συμφωνίας Trans-Pacific Partnership (TPP) αναλογούν στο 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ και θα δημιουργήσουν ένα νέο, τεράστιο εμπορικό μπλοκ στην περιοχή της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού, καταργώντας ή περιορίζοντας δασμούς και προστασίες για κάθε λογής προϊόντα. Η σύμβαση περιλαμβάνει επίσης κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος και εργασιακών δικαιωμάτων.

Παράλληλα όμως, το TPP αποτελεί τον βαρυσήμαντο οικονομικό βραχίονα της στρατηγικής στροφής των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ασία, όπου έρχονται σε μακροχρόνιο ανταγωνισμό με την ακμάζουσα Κίνα.

Παρά το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στην ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού και δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η Κίνα είναι η μεγάλη απούσα από τη συμφωνία για το TPP, το οποίο και αντιλαμβάνεται ως προσπάθεια επέκτασης της αμερικανικής εμπορικής κυριαρχίας κοντά στα σύνορά της.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα – μεγάλος υπέρμαχος του πίβοτ προς την Ασία – έχει επανειλημμένα διαμηνύσει τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό ότι το στρατηγικό διακύβευμα του TPP είναι αν οι κανόνες για τη διεξαγωγή εμπορίου στην γιγαντιαία και αναπτυσσόμενη ασιατική αγορά «θα γραφούν από τις ΗΠΑ ή από την Κίνα».

Πέραν των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, στο TPP συμμετέχουν ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, το Μεξικό, το Περού, η Χιλή, η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία, το Βιετνάμ και το Μπρουνέι.

Η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της Δευτέρας, μετά από χρόνια δύσκολων διαπραγματεύσεων, που είδαν πολλές από τις χώρες-μέλη να προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις μεγαλύτερες δυνατές προστασίες για τους εγχώριους παραγωγούς.

Το TPP θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των 12 κρατών που συμμετέχουν. Ο κ. Ομπάμα  θα αντιμετωπίσει κατά πάσα πιθανότητα τη σκληρή αντιπολίτευση του ίδιου του κόμματός του, των Δημοκρατικών.

Δημοκρατικοί βουλευτές που συνδέονται με τα μεγάλα συνδικάτα έχουν εκφράσει μεγάλες ενστάσεις για τη συμφωνία, προειδοποιώντας για διαρροή βιομηχανικών θέσεων εργασίας προς χώρες με φθηνότερο εργατικό δυναμικό.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης